Tai´dettan blogi

° kestävä kuvataide ° sähkömusiikki ° yrittäjyys °


Taiteen tekemisen mahdollistaminen kestävästi ja hintatietoisesti


Kun aloitin taidetarvikeyrittäjänä, oli päällimmäisenä mielessä kaksi tavoitetta: hyvinvoinnin lisääminen ja kestävyys. Kestävyys toki liittyy laajasti ajatellen hyvinvointiinkin. Omaa toimintaa ohjaavat kestävät arvot ja yritän parhaani mukaan edistää oman ja lähipiirini hyvinvoinnin lisäksi sosiaalista ja ekologista hyvää. Haastavinta on miettiä asiat taloudellisuuden kannalta kun kilpailu kiristyy, taloudellinen tilanne haastaa ja kaikkea on tarjolla yllin kyllin, myös polkuhinnoilla.

Kestävyyden eri ulottuvuuksia on monia. Kaikkien näiden huomioiminen ei nyt vaan voi heti alussa onnistua mutta askel kerrallaan toiminnasta voi rakentua laaja-alaisesti kestävää. Esimerkiksi myymälämme uudistustyössä on hyödynnetty paljon kierrätysmateriaalia mutta ihan kaikkea ei voi löytää käytettynä. Myymälämme vanhat kalusteet on uusiokäytetty, samoin kuin purkumateriaali. Meille tarpeeton on joko lahjoitettu tai myyty. Osa tarvittavista aineista on hankittu uutena mutta niidenkin osalta on kiinnitetty huomio mm. ekologisuuteen.

Laajennetun perheemme hartiavoimin on nikkaroitu vanhasta uutta. On sahattu, kasattu, liimattu ja maalattu. Työ etenee paikoin hitaasti mutta sen olemme hyväksyneet. Kun kaikkea ei hae uutena ja valmiina heti, on välillä käytettävä aikaa soveltuvan materiaalin etsimiseen, purkamiseen ja käsittelyyn uusiokäyttöä varten. Tällainen tekeminen lämmittää sielua. Tämä tuntuu omalta.

Tällainen yhdessä tekeminen ja nikkarointi on lisännyt myös hyvinvointiamme. Meillä kun tykätään kaikenlaisesta suunnitelmallisuudesta, askartelusta ja aikaansaamisesta. Prosessi on ollut päämäärää tärkeämpää, vaikka välillä on vähän väsyttänytkin. Omassa tekemisessä innostavinta on ollut jatkuva oppiminen, uuden kokeileminen ja yhdessä oleminen.

Tämän saman haluan tarjota asiakkaillemmekin. Kaikkea ei aina löydy hyllyistämme heti mutta yhdessä voimme löytää sopivat ja kestävät ratkaisut kunkin taiteilijan tarpeisiin. Ratkaisu ei aina välttämättä ole se ilmeisin ja tutuin. Joskus saatamme yllättää ja yllättyä siitä, miten luoviin ideoihin vaikkapa niukkuus voi johtaa.

Tampereella 21.4.2025,
Tia

Oi niitä nimen keksimisen aikoja


Minulta kysyttiin hiljattain, mistä nimi Tai´detta Oy tulee.

Jäin muistelemaan aikaa kun yritystä perustettiin. Kaikenlaisia nimiehdotuksia oli mielessä. Tiedättehän miten vaikeaa nimen keksiminen voi olla. Yrityksessä nimen pitäisi samaan aikaan kuvata jotenkin yrityksen toimintaa, olla luova, puhutteleva, mieleenjäävä ja mitä näitä vaatimuksia nyt olikaan.

Jossain vaiheessa pohdintaa ehdotin, että mitä jos nimi kuvaisi suoraan ja reilusti jotain, jota olemme ja teemme. Jotain, jonka tekemisen haluamme mahdollistaa. Kyse on taiteesta. Taiteen tekemisestä. Taide. Taidetta.

Vaihtoehdot kuulostivat liian yleisnimiltä läpäistäkseen Patentti- ja rekisterihallituksen seulan. Voisiko nimiä siis muuntaa jotenkin? Lasi viiniä ja miettimään. Miltä kuulostaisi jos nimen pilkkoisi osiin? Voisiko nimeen lisätä jotain? Voisiko jotain ottaa pois?

En tänä päivänä enää millään muista miten tuo pienen pieni heittomerkki nimeen lopulta päätyi. Oliko kyse maali- vai viiniroiskeesta vai jostain oikeasti fiksulta tuntuneesta ajatuksesta. Nimestä tuo merkki kuitenkin paikkansa löysi ja alkoi jännitys, meneekö nimi läpi. Lopun tiedätte.

Tykkään nimestä edelleen. Se kun taipuu myös nykyiseen poikkitaiteelliseen tekemiseen. Meiltä löytyvät myös sähkömusiikin osasto Tai´detta Blip Blop sekä lattetaiteeseen erikoistuva Tai´detta Cafe. Englanniksikin nimi helposti taipuu: Tai´detta Ltd.

Jyväskylässä 3.4.2025,
Tia